Monday, April 19, 2010

Tag untuk orang yang matang sahaja

Tag ini berasal dari saudara meo188. layan jer lah lagi pun aku tengah takde idea nak update blog nih,,...

DIRECTION::

- BOLD the statements that ARE true to you
- ITALICIZE the statements that you WISH were true.
- Leave the fibs alone.
- Then, tag 6 people to do the same test
Harap2 korang leh jawab tag nie… penat tulis name korang nie…. huhuhuhu


1. kak maiyah

2. tuya

3. tikar terbang

4. aku punyo pasal

5. nazz@purple

6. Akim


170cm tall

• I don’t know what I want at the moment.

I’m not happy.

• I hate my friends.

• I hate my life.

• I hate my grades.

I can drive

I’m bored of driving

• I love dancing

• I go clubbing every week

Shopping is bullshit

• I have a tattoo of a star.

• I got my navel pierced.

I have friends that take drugs.

90% of my friends smoke.

• I still hang out with my ex, even though our break up was rather nasty

• I’m studying Fashion

I have a business running

• I hate cartoons.

I hate someone

• I have 10 Lollipops handbags

• I buy CLEO every month

My parents don’t know about my blog

I have an iPod

• I don’t have faith in the current “one”.

My school mates know about my FB

• I wanted to be a fashion designer

I love rock emo bands.

I hate it when people cancel last minute meet ups

My parents have faith in me

• I’ve bought shoes this month

• A blogger bitched about me before

• I hate sports

• I hate Italian food

• I hate meeting new people

• I hate nail polish

• The mother bear gives me hugs.

People should start appreciating me

• High school was the worst time of my life

• I have red hair

I’m a guy.

• I’m scared of my Biology result exam which I’m going to face someday tomorrow.

• I hate vacations

• We’ll last

I believe in long distance relationships

• I’m going to get high and smoke weed one day soon.

• I’ve robbed an old lady.

• I’m starting to like applying make-up

• I was a tomboy

• At times I think I still am a tomboy.

• I love bitching about people behind their backs

I still have a best friend

• I have a cat

• I hate surprise parties.

• I hate planning parties.

I’m hot

• I’m a sinner.

• I’ve got a DS light

• I cant live without music

Video games are a waste of time

• I miss the father bear.

I love being in love

I know how to cook

• Boys are assholes.

• I hate Math

I’m happy with what I have

• I love horror films

• I slept in my parents’ room for 3 days after watching Scream when I was a kid

• My old friends keep in touch with me

• I don’t read newspapers

• The news is such a waste of time

• Blogging is a waste of time

• I hate animals

• I can’t live without make-up

• I curse like a pirate.

• I’m happy with my 11 year old car

• I hate people that are smart

• I love Orange juice

• I can’t drink for nuts.

• I believe that everyone in their teens have lost their virginity

I’ve got a new phone

I’m going to get a new pair of shoes by the end of this month

• I love swimming

• I haven’t worked out since March

I think I’m fat

I love my friends and family

Tuesday, April 13, 2010

TEGUH

Segalanya sudah bermula
Ku hanyut dalam arus dunia
Hanya kerna pengertian
Engkau menanti

Terlupa janji-janji indah
Bila hidup semakin berubah
Mengejar kekayaan
Kau kutinggalkan

Maaf sayang, oh sayang
Kelam hatiku ini
Bila bersama kita sengsara
Tanpa harta

Oh sayang, oh sayang
Tergoda jiwaku ini
Pada tipu perdaya yang menanti
Hinggakan luntur wajah kasihmu
Di wajahku
Menduakanmu kau tersiksa
Menahan perit dalam setia

Engkau menghitung segala hari
Tanpa benci dan sakit hati
Betapa teguh
Bergetar bibir memanggilku

Kekayaan akan hilang
Biar bertahun dikumpulkan
Perjalanan ini amat jauh
Untuk mencari cinta

Kekesalan yang kurasa
Memaksa aku kembali
Memohon belas darimu
Andai ada kasihmu

Engkau hukumlah aku menanti
Dengan relanya kutanggung semua
Berikan aku
Rahsia keteguhan cintamu



=PEACE=

Saturday, April 10, 2010

PELESIT KOTA

Debu debu melayang
Keras menyambar malam
Di celah celah kota
Di bawah cekrawala

Berterbangan pelesit kota
Berterbangan unggas gila

Ketika bulan gersang
Bumi berkelontangan
Mencabar kehidupan
Tabiat menjadi gila

Terkumpullah segalanya
Menjadikan pelesit kota

Bersembunyi di mana
Mungkin di celah celah
Dedaunan dan debunga
Atau berada di saku manusia



=PEACE=

Thursday, April 8, 2010

TAPAI

Cara Membuat Tapai...

Rendam beras pulut lebih kurang 1 hingga 2 jam. Selepas itu dibilas dan ditoskan... Masak pulut itu seperti biasa... Setelah selesai dimasak sejukkan pulut tersebut terlebih dahulu dan seterusnya taburkan ragi... Akhir sekali packing dalam cup pelastik ataupun daun pisang... Setelah pulut tersebut menjadi tapai barulah dihidang di atas meja...

Hahaha korang suka makan tapai? Aku pon suka gak... so sesapa yang suka makan tapai boleh la belajar buat sendiri dengan resepi yang aku baru tibai semacam dengan bantuan wife aku yang pakar dalam tapai menapai nih.. Kalau tak sedap tapai korang harap jangan salahkan aku dan korang makan lah sendiri...

Ok cukup takat tuh bab tapai... sebenarnya aku bukan nak cerita pasal tapai tapi aku nak cerita kaedah yang digunakan dalam membuat tapai... Untuk mengubah pulut menjadi tapai RAGI digunakan... Tahukah korang apa itu ragi... Ragi adalah sejenis micro organisma yang biasanya kita panggil kulat... Dengan bantuan kulat ini pulut tersebut akan berubah sendiri secara perlahan lahan dan akhirnya menjadi tapai... Apa akan jadi kalau tapai yang sudah siap dicampur dengan garam...?? Jawapannya kulat tersebut akan mati dan tapai akan menjadi busuk... Itu adalah satu teori bagaimana nak musnahkan tapai...

Sedar tak sedar kita sekarang ini meneruskan perjalanan untuk menjadi tapai... Kenapa aku cakap macam nih...? Ok jawapannya senang je... Proses menyediakan tapai dan memusnahkan tapai Ragi dan Garam diperlukan... Semua sedia maklum yang orang Islam suka mati dalam keadaan Syahid... Oleh yang demikian orang Islam akan berperang bermati matian atas jalan ALLAH untuk mendapatkan Syahid... Maka dengan itu setelah perang salib orang kafir mula sedar akan kekuatan tentera Islam...

Satu cara untuk melemahkan tentera Islam ialah dengan menyerang aqidah orang Islam... Oleh itu teori "Ragi dan Garam" digunakan hingga ke hari ini... Mereka menggunakan pendekatan psikologi untuk menabur ragi iaitu apa sahaja yang boleh membuatkan aqidah orang islam menjadi lemah... Contohnya dari segi budaya, sosial, Muzik, dadah dan sebagainya... Dan apabila ragi tadi sudah ditabur maka dengan sendirinya kita akan menjadi tapai tanpa paksaan... Tapai yang aku maksudkan ialah orang Islam mula lalai dalam melakukan perkara yang wajib seperti solat, puasa, zakat dan sebagainya... Malah gejala sosial seperti zina, pergaulan bebas, mabuk arak, khayal dengan dadah, dan sebagainya semakin menular... Kesan daripada ragi yang mereka taburkan maka orang Islam lebih mementingkan hiburan dan keseronokan... Akibatnya sebahagian besar umat Islam pada hari ini ialah umat Islam Tapai...

Dengan ketapaian umat Islam pada hari ini maka cukup senang untuk dimusnahkan... Mereka cuma perlu menabur garam pula... hahaha mudah kan?? Inilah yang berlaku di Bosnia... Inilah yang berlaku di Iraq... Dan inilah yang berlaku di Palestin... Dan ini juga mungkin akan berlaku di Malaysia... Oleh yang demikian enjoy your tapai dan elakkan diri anda dari menjadi umat Islam Tapai...




=PEACE=

Friday, April 2, 2010

Penat nak pk...

Rona-rona Kehidupan
Jangan Salah Pilihan

Di Persimpangan ciptaan Tuhan
Aku berdiri



=PEACE=