Sunday, May 31, 2009

TERTEKAN+SERABUT=BOTAKKAN KEPALA



Dahaga kasih pada mu tiada lah akhirnya
Dalam kepekatan malam, Kau lah bintang
Ku gapai jauh untuk kau sentuh Namun 
Begitu hadirmu seminit menjadi penawar

Sampai bilakah kita ini asyiknya merindu sendiri
Ada kasih dan ada cinta tapi terhalang lah
Oleh insan alpa meterialistik yang mehukum
Kita sebegini....

Bebaskan lah kita ini dari belenggu dunia..
Andai hanyut bahtera kita renangi lautan gelora
itu lah rela kita berdua...

Hadir lah kau kasih yatakan cintamu doaku yang lama...
Ingin ku bawamu bersama hasratku meniti suratan
agar kenal kebahagiaan... 
Tapi kitar kasih Tuhan menentukan
Serah keimanan pasti bersinar kebahagiaan..

Jua kau lah insan suci wangian syurgawi
Pekat malam yang berlabuh aku teguh di jiwa
Kau tiba jua...




Saturday, May 30, 2009

KEYCHAIN

Sebenarnya aku nak jawap Tag-Keychain dari seorang sahabat blog... Tag nih aku amik dari blog SharHanah... So korang nilai lah KeyChain aku nih beshh ke tak beshh.... Janji Rock...

1Ambil gambar keychain yang ada pada kunci kereta/motor/van/lori atau apa-apa sahaja kenderaan. (kunci rumah/office tak aci ok)...
Hah macam gambar di atas... Ade 4 kesemuanya cun2 belaka

2)Buat ulasan lanjut tentang keychain korang.
Yang pertama terpahat nama Shila (Nama Panggilan Wife) adalah kunci seekor UNTA kesayangan aku... Tengok kat Header Jeng jeng jeng... yang kedua pulak ade gambar simbolik EGYPT adalah kunci kereta kesayangan aku yang aku panaskan enjinnyer setiap 4 hari... Aku bekerja menggunakan motor modenas kriss kat genting nih... tapi motor nih dah tak berapa larat naik bukit... so motor aku nih khas untuk kegunaan aku kat puncak genting je la dan keychain yang digunakan ialah kad pengenalan aku yang kedua hehehe... Hah yang paling besar tuh adalah kunci umah kediaman aku kat genting nih kat Pangsapuri RIA menara Selangor...  aci tak aci yang tuh paling Rock hahaha... PEACE SharHanah...

3)Nyatakan juga jika ada memori atau kenangan indah pada keychain tersebut.
Memori Indah adalah pada Keychain UNTA aku tuh... Masa tu aku ternampak ade jual kat kedai so aku beli ar sebab ade nama Shila... Ingatkan nak kasi kat Wife... Tapi rupanya dia pun ade beli keychain yang serupa ade nama Man... Kesudahannyer aku pakai yang nama die n dia pakai yang nama aku....  keychain yang lelain tuh malas nak cerita...

4)Nak tag kawan-kawan ni .. nak tengok gak keychain depa camner la pulak.
semua yang baca Tag nih kalau boleh... Tapi kalau tak boleh buat2 boleh jer lah... Malaysia boleh takkan korang tak boleh... hehehe... Terutama kalau korang ade Keychain yang pelik2...


Friday, May 29, 2009

ROCK...

Aku memang suka batu-batuan ciptaan tuhan... dan aku sekali-kali tak pasti apa kan jadi pada ku kalau seketul batu tergolek menghempap aku... hehehe ngeri dan amat mengerikan... Aku tahu yang batu itu keras... Keraskah batu?? tidak ku nafikan yang batu itu keras... Akal manusia terlalu lemah dan hanya mampu minilai pada zahir yang tersurat... Mungkin akan ada yang bertanya pada ku, lembutkah batu? Haruskah aku menjawap atau diam membatu... 

Bagi aku dan mungkin juga orang-orang macam aku menganggap sekeras-keras batu masih ada nilai kelembutannya yang tersirat... Batu dicitakan Tuhan sebagai objek yang pegun... Dan disebalik pegun itu terlihatlah akan nilai-nilai kedamaian... Mungkin hanya aku dan orang-orang macam aku sahaja yang yang merasa bahagia dengan kedamaian batu... Apabila batu yang pegun berubah menjadi seperti tanah runtuh di mana kelihatan banyak golekan batu... Tampak ada unsur-unsur keganasan dan kekecohan... namun ade juga tersirat nilai-nilai seni golekan tak sekata dan bunyian yang sukar sekali ditiru di situ... Adakah ini dinamakan Rock n Roll??

Setiap batu mempunyai corak pada permukaannya yang sungguh unik...Inilah the real Rock... sungguh unik... Uniknya ciptaan Tuhan takkan sama dengan hasil karya seni tangan manusia... Apabila batu diselaputi oleh lumut, maka terlihatlah gabungan seni yang ada pada batu dan lumut.... Gabungan sebeginilah yang menjadi ilham sebenar kepada sentimental rock... Bagaimana pula jika batu digabungkan dengan unsur-unsur lainnyer seperti air terjun, pasir, tanah, dan sebagainya... Sudah tentulah nilai seninya juga berbeza-beza...

Dan pada ketika ini banyak jenis batu yang telah dibentukkan seperti batu-bata, jalan-raya, mar-mar dan sebagainya.... Jadi tidak hairanlah jika ketika ini terdapat istilah Rock modern dan Indie Rock.... Walau apa pun istilah yang digunakan berasaskan batu, ia tetap menarik bagi aku dan orang-orang macam aku.... Knowing Me As A Sign Of Rock_Kapak.... di sebalik batu ada kedamaian... Mungkin hanya orang-orang macam aku yang memahami aku... Aku bahagia di situ... PEACE...

BERJIWA BATU BUKAN BERMAKSUD BERHATI BATU

Thursday, May 28, 2009

Si Kuning...

Siapa sangka binatang nih berbangsa melayu... hahaha aku pun tak sangka, tak pernah menyangka dan tak akan sesekali nak sangka... Tapi tak tau la kalau korang menyangka beliau berbangsa melayu... Jikalau beliau berbangsa mat saleh mungkin namanya Frog hahaha... Semasa aku pergi bertapa ilmu haiwan di blog Saat Kau Sentuh Hati Ku make ternampak lah akan daku beberapa ekor katak bewarna kuning.... comel kan?? Jadi aku menyingkap semula album gamba aku dan upload gamba nih buat tatapan korang... Katak ni aku kasi nama Kuning dan beliau mungkin berketurunan pisang... Maybe lah!! hehehe... kebiasaannyer katak pisang bewarna hijau tapi beliau nih maybe menyerupai pisang yang dah masak... Tu pasal la kuning...

Ada pepatah mengenai katak iaitu " seperti katak di bawah tempurung" yang bermaksud seseorang yang tak tau apa2 pun mengenai dunianye sendiri mahupun dunia luar.... Tapi hari ini cukup sukar untuk kita menemui insan2 seperti ini... Kerana tika dan saat ini manusia lebih busy  n busybody sibuk dan menyebuk akan dunia sekeliling mereka... Walaupun begitu masih ade lagi insan2 mempunyai knowlage mengenai dunia sekelilingnya namun tak berupaya mencapai apa2 pun... 

ini adalah kerana mereka dok kat takok lama n tak mo berganjak... Jadi di sini aku membena pepatah baru khas untuk mereka2 yang sedemikian iaitu "Seperti Katak Di Dalam Gelas"... Bersesuaian sekali dengan situasi mereka yang mampu melihat bertapa banyak pintu rezeki yang ALLAH turunkan di sekelilingnye namun tak sedikitpun dapat dikecapi... Persoalannya, adakah gelas yang menjadi penghalang utama ataupun katak itu yang malas berusaha??? Apa masalah Beliau?? sama2 lah kita pk.... PEACE......

p/s :- Dkama suka sangat baca katok oh katok dalam majalah ujang.... Whuwaaaaa makan budok hehehe

Wednesday, May 27, 2009

KALAU SPORTING TINGGALKAN KENANGAN UNTUK DKAMA

Aku pun tak tau aper menda alah nih... Tapi nampak cam best gak... Aku amik dari blog seseorang yang aku baru kenal ari nih... Bila aku try keluar gamba Love2 pulak hahaha... so buat pengunjung semua jangan lupa guestbook ok... Diri anda sungguh bermakna sebab Kita Peng yu...




Sunday, May 24, 2009

ROCK DI BUMI GENTING..


Dalam ku terus berperang dambakan kedamaian
Kita henti berperang sama semaikan ehsan
Bilakah taman ini akan kembali seri
Dengan suara....

Jiwa ku turut berperang hapuskan keegoan
Kita henti berperang menuju panji insan
Semoga taman ini akan kembali seri
Dengan suara riang ria...

Oh satu bumi satu langit satu syurga
Oh satu bangsa satu arah

JERITAN KEDAMAIAN BUAT SEMUA... PEACE..


Saturday, May 23, 2009

MACAM LAYAN BLUES PILAK!!

menda alah yang kat sebelah ni memang nampak cam sempoi tapi tak sangka boleh mendatang kan masalah kat aku.... korang mesti ter tanya2 apa pasal kan.... untuk pengetahwan korang menda alah nih bertujuan untuk menguji iq, kebolehan dan tahap kesabaran kita... Kita kena leraikan die.... nampak cam senang tapi nak leraikan bukan semudah tu... kalau setakat guna tangan n pising2 je memang tak leh terlerai.... kalau boleh pun kire nasib2 jer la.... selagi kita tak mula berfikir selagi tuh la tak bole.... Aku namakan menda alah ni sebagai "Man Hand Twiss".... setelah beberapa ketika aku mengadap menda alah ni... boleh tahan la fedap nyer cam layan blues pulak rasenyer... dan sebelum aku putus asa maka terlerailah ia.... hehehe pastu baru aku tau di mana tahap kesabaran aku masa tuh... kira pass la nih... Tapi lepas terlerai jer aku rase hampir2 nak riak... sebab tuh la aku cakap menda alah ni menguji kesabaran.... sapa nak try naik ar genting k... hahaha






Thursday, May 21, 2009

50 kes H1N1 kat Malaysia...

Aku belaja jawab soklan cepumas dari blog Klik sini ... So kalau korang tengok blog nih atau pun blog asal jangan lupa jawap gak... sebagai kawan kita kena jujur dan jangan mengelat... sori sebab tajuk saje buat gempak...

1)Bila kali terakhir anda cuci toilet?
hahahaha lama dah... tak ingat... tapi tiap kali buang hajat mesti plass...

2)Pencuci apa yang anda guna?
biasanya men guna je apa yang ada kat toilet..

3)dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai? kenapa?
tak de sekali pun... hehehe sbb orang umah aku yang buat... dia rajin sangat...

4)Apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
Iron uniform untuk kerja sok...

5)Apa menu hidangan makan malam anda yang paling simple
sudah semestinya Tomyam... tapi ade cop maggi hehehe

6)Minuman selalu anda buat waktu pagi?
tak yah buat sbb dalam peti ais dah ade susu kotak besar... tuang n minum je...

7)Sebelum tidur apa yang anda selalu lakukan?
kunci umah, tutup lampu n tutup TV pastu baru leh tido... 

8)Harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
Semua yang baca n3 nih... hahaha belajar lah jadi jujur...

Berbaloi-Baloi

Tuesday, May 19, 2009

NURANI-KRISTAL


Lagu : Nurani
Album : Analogi (2006)
Artis : KristaL



Jangan menangis..NURANI
Jangan bersedih..NURANI
Pandanglah bintang
Pandanglah langit
Kita tak ubah debu jadinya

Jangan menyesal..NURANI
Jangan berdendam..NURANI
Apa dah tulis
Apa dah takdir
Kita tak mampu meronanya

Biarkan saja masa yang membongkar rahsia
Mengapakah kita bertemu dan berpisah
Sedang cinta kita
Bukan kita yang menyusun
Al-kisah sampai ke akhir cerita

Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan 
Kasih terhijab masih menyimpan
Cinta rapi di dalam

Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan 
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam

Biarkan saja masa lalu
Membongkar rahsia kita
Mengapakah kita bertemu
Dan berpisah kasihku..Oh..

Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan 
Kasih terhijab masih menyimpan
Cinta rapi di dalam

Biarpun zahir berjauhan
Biarpun batin bersempadan 
Kasih terhijau masih menyimpan
Cinta rapi di dalam
Cinta rapi di dalam

Dihati ini masih..
Kau Ku Cinta...

RAJAH IMAN



Ini adalah rajah Iman sepertimana yang aku belajar ngan Abah suatu ketika dulu... Abah banyak mengajar aku Ilmu Tauhid tapi aku nih haprak sikit.... Bila aku nampak gambar Heart dengan kalimah ALLAH di tengah2 daripada blog " Damba KasihMu Tuhan " baru aku teringat tentang Rajah nih... Bila aku perhatikan betul2 Rajah ni macam melambangkan gambar HEART tu kan?? Ehm yang pasti hanya ALLAH yang maha Mengetahui.... So kat sini aku nak share ngan semua apa yang pernah Abah ajar kat aku suatu masa dulu... Kalau ada salah n silap aku harap u All tolong betulkan... Maklumlah aku nih Rockers Haprak.... Ok Check It Out...

MAKSUD IMAN
Sebut dengan lidah, terima dengan hati dan buktikan dengan perbuatan... Apa yang dimaksudkan di sini ialah mengenai Kalimah Iman iaitu LAILLAHAILLALLAH MUHAMADURRASULULLAH... Bagi setiap Muslim, kalimah Iman ini perlu disebut dengan lidah dan hati menerima kalimah ini dengan sekuat-kuatnya... Seterusnya hendahlah dibuktikan dengan perbuatan di mana setiap perbuatan atau apa yang kita lakukan hendaklah mengesakan ALLAH  S.W.T. tanpa menyekutukanNya dengan sifat baharu  dan sentiasa mengamalkan Sunnah dan ajaran Rasul kita iaitu Nabi Muhamad S.A.W....

AWAL AGAMA ADALAH MENGENAL ALLAH
Kita akan menjadi Islam hanya pada nama sekiranya kita tidak mengenal siapa ALLAH... Contohnya ibadah yang kita lakukan seperti solat, puasa, sedekah dan sebagainya hendaklah disertakan dengan niat LILLAHI TAALA... Tetapi semua ibadah ini akan menjadi sia-sia sekiranya kita tidak mengenal siapa ALLAH... Oleh yang demikian, kita diwajibkan mengetahui 20 sifat yang wajib bagi ALLAH.... daripada 20 sifat ini kita akan mengetahui pula 20 sifat yang mustahil bagiNya.... "man 'arafa nafsahu faqod 'arafa rabbahu" (siapa kenal dirinya maka sesungguhnya dia kenal Tuhannya)... Di sini kita dapat mengetahui bahawa dengan mengenali diri kita sebagai sifat baharu, kita dapat mengenal akan kebesaran ALLAH....

Sama-sama lah kita mencari kesempurnaan iman kita.... Dan kalau ada salah silap aku di sini aku mintak supaya ditegur dan diperbetulkan.... maklum lah aku nih bukan Ustaz yang arif dalam pengetahwan agama.... sesikit tu bole lah... 

Ok bersama saya Ahmad Nabil Bin Ahmad dalam rancangan Lu pikir lah sendiri.... hehehe Kita pikirlah sama-sama.... Assalamualaikum...


Thursday, May 7, 2009

FLYWINGs SDN. BHD. LAGI


BERTEMU LALUAN KEKASIH

Mentari mula terbenam
Langkah ku bermula
Ke ufuk jingga
Berjalan di tengah malam 
Cari cahaya entah di mana

Haruskah ku tunggu
Halilintar datang menyambar
Atau pun ku teruskan
Mencari sinarnya rambulan

Dengan satu ribu satu impian
Aku redah belukar lurah dan rimba
Akhirnya bertemu laluan...
Kekasih...

Kekasihku kian lama tak berjumpa 2x

Hanya pada nama
Ku sandarkan cinta

Kekasih ku terjamin cinta dan kalimah 2x

Segala isi bumi
Merestui pengabdian ku kekasih...


Satu lagik lagu ilang tension

Wednesday, May 6, 2009

WINGS TAMPIL ATAS EHSAN FLYWINGS SDN. BHD.

LEMBAH INDRALOKA

Waktu pintu mu buka setengah
Gemersik menikam memantul suara
Ku tinjau sejenak untuk periksa
Bergema di lembah indraloka

suara mu
membisik merdu di kalbu memanggil ku

Ku buka sepenuh pintu daya mu
Dan melangkah masuk ke dalam taman mu
Aku tak pasti apa kan berlaku
Kalau ku ditangkap pengawal mu

Mungkin aku
Kan terkorban dalam merindui mu

Kini ku berada dalam taman mu
Tiada aku takut akan kematian
Kerana hidup dan mati sama untuk mula
Ku lalui berulang kali

Tapi megapa kau hadir saja 
Dalam setiap mimpi mimpi ku
Dan meninggalkan kunci dan peta
Kalau aku kau tak ingini

Kasih siapa aku di sisimu 2x

Ku pakukan kaki ku ke tanah mu
Biar berdarah menjadi sungai
Agar tak bisa di cabut oleh sesiapa
Yang mahu menghalau ku keluar

Siapa aku.... Di sisi mu... Kasih....


p/s: Dasyat tak Rockers Bercinta???

Apa Bikin?: BUDAYA DAN NILAI KONSUMER

Apa Bikin?: BUDAYA DAN NILAI KONSUMER

Tuesday, May 5, 2009

JAWAPAN UNTUK LINA....

hahaha aku da termasuk kat blog lina semalam... Klik di sini.... so kena lah aku jujur ngan diri aku sendiri.... memula aku kene amik gambar kat atas dulu... pastu aku kena la perah otak nak ingat balik apa yang da jadik sejarah dalam idup aku sekian lama... so secara automatik aku jadi cam gambar di atas... so untuk Lina aku jawap ar satu2....

1. 12 thn...
     a) cinta muzik
     b) cinta rempit
     c) cinta monyet
     d) cinta seusia kita  [cam lagu Awie n Wings]

2. Yang keramat  28/11/2008 aku nikah...

3. haha mesti ar cinta seusia kita... 
     Dari 2007 InsyaAllah sampai akhirat...

4. hahaha tak ingat.. Rujuk kat n3 3F.. 
     mmg tak ingat sbb dl2 aku dah FORMAT... 

5. nih aper punya soalan da???

k Lina den dah jawab sumonyo... hehehehe sket lebey kurang halal la yo... Assalamualaikum...

Monday, May 4, 2009

AKU GUMBIRA...

Ari ni aku dapat berita gembira yang dah lama aku tunggu2 selama nih... Alhamdulillah... Mudah2an Allah makbulkan permintaan aku kali nih... setelah 5 bulan aku mendirikan rumahtangga, ari aku diberitahu yang wife aku dah pon menunjukkan tanda2.... so InsyaAllah kalau kami dimurahkan rezeki, aku akan bergelar bapa... So ari nih aku bekerja dengan ati yang gembira sangat... cam gambar kat sebelah kot... hehehe... lantak ah cam apa pon...... kepada sahabat2 aku kat sini doakan aku dapat cahaya mata yang soleh... ehm pasal gambar sebelah ni aku amik dari ClipArtOf.Com kawan aku punya... lukisan tangan tau... sesapa nak tengok hasil tangan dia masuk ar blog die kat www.aku-punyo-pasal.blogspot.com ... buat 'aku punyo pasal' hahaha den kidnap lagi 1 hak cipta terpelihara ko... Den dah ponek ni baru jo balik kojo... k cau PEACE..... "Knowing me as a Sign Of ROCK_KAPAK..." 

Saturday, May 2, 2009

PHEEEWEEET....

Rasa cam Rock Star pulak bila ramai mat saleh minat kat aku... sapa2 nak rasa camner yang aku rasa bila tengok gambar ni kidnap jer kat blog Asa.... TQ Asa

Friday, May 1, 2009

3F

Sebagai manusia biasa kita tidak lari dari membuat kesilapan... begitu juga dengan setiap orang di sekeliling kita... oleh yang demikian, memaafkan adalah asas kepada perhubungan kita dengan orang lain..... tanpa kemaafan dari orang lain tak mungkin kita mempunyai teman, sahabat, keluarga dan masyarakat.... begitulah sebaliknya... apa yang menjadi persoalan di sini ialah sejauh mana kita bersedia memaafkan orang lain.... bayangkan kita seorang anak yang tidak mahu memaafkan ibu dan ayah... Fikirkan apa yang terjadi kepada keluarga kita.... sedangkan "air dicincang takkan putus" tetapi eratkah hubungan kita kita dengan adik beradik kita sekiranya kita tidak mahu memaafkan kesilapan mereka???... begitu juga masalahnya dengan teman2 kita.... Alangkah malangnya bagi seorang wanita jika dia tidak menerima kemaafan dari suaminya.... dan alangkah malangnya seorang lelaki jika tidak diberi kemaafan dari ibunya.... Kemaafan membuat hati kita bersih dari dendam dan dengki.... kebanyakannya penyakit gila adalah berpunca daripada tekanan perasaan... Sama ada kecewa dengan dirinya sendiri atau pun orang lain di sekelilingnya... di situ kita dapat lihat bertapa pentingnya memaafkan diri sendiri mahupun orang lain dalam mencapai ketenangan jiwa kita sendiri.... dari itu, di dalam ruangan ini aku sajikan 3F sebagai tips.... berkesan atau tidak terpulang kepada kita semua...

FORGIVE
Apabila kita sentiasa memberi kemaafan, kita akan menjadi seorang yang berjiwa besar... Segala rasa sakit ati, geram dan dendam kesumat yang terbuku di dalam hati kita akan terlerai... namun begitu untuk memberi kemaafan kepada orang lain bukanlah sesuatu yang mudah apatah lagi kesilapan yang dilakukan telah terkesan di hati kita.... Jadi di sini, untuk memberi kemaafan hendaklah disertakan dengan jiwa yang besar dan hati yang tulus supaya kepahitan yang kita alami akan bertukar menjadi memanisan dan kesegaran untuk diri kita...

FORGET
Alangkah bahagianya kita sekiranya kita mampu melupakan kesilapan orang lain... dengan cara ini, tidak tertinggal sedikit pun sisa2 kepahitan yang kita alami.... selain itu, masalah ungkit mengungkit perkara yang lepas tidak akan timbul lagi... dan apa yang baik di sini ikatan silaturrahim antara kita dengan orang lain tidak kan terputus begitu sahaja....

FORMAT
sama seperti kita memformat pendrive dan tentunya pendrive tersebut menjadi seperti asalnya..... kemaafan yang disertakan dengan format akan menjadikan kita ceria seperti sebelum kekecewaan datang kepada kita... dengan cara ini hubungan silaturrahim antara kita dengan orang lain akan berjalan seperti biasa seperti tiada apa yang berlaku...  Senang bukan... Senang ke??? hahaha

FORGIVE hendahlah diteruskan dengan FORGET ataupun FORMAT.... kalau ketiga-tiganye diperaktikkan oleh setiap orang rasenyer dunia ni akan aman tanpa perang... hehehe... PEACE....