Thursday, May 28, 2009

Si Kuning...

Siapa sangka binatang nih berbangsa melayu... hahaha aku pun tak sangka, tak pernah menyangka dan tak akan sesekali nak sangka... Tapi tak tau la kalau korang menyangka beliau berbangsa melayu... Jikalau beliau berbangsa mat saleh mungkin namanya Frog hahaha... Semasa aku pergi bertapa ilmu haiwan di blog Saat Kau Sentuh Hati Ku make ternampak lah akan daku beberapa ekor katak bewarna kuning.... comel kan?? Jadi aku menyingkap semula album gamba aku dan upload gamba nih buat tatapan korang... Katak ni aku kasi nama Kuning dan beliau mungkin berketurunan pisang... Maybe lah!! hehehe... kebiasaannyer katak pisang bewarna hijau tapi beliau nih maybe menyerupai pisang yang dah masak... Tu pasal la kuning...

Ada pepatah mengenai katak iaitu " seperti katak di bawah tempurung" yang bermaksud seseorang yang tak tau apa2 pun mengenai dunianye sendiri mahupun dunia luar.... Tapi hari ini cukup sukar untuk kita menemui insan2 seperti ini... Kerana tika dan saat ini manusia lebih busy  n busybody sibuk dan menyebuk akan dunia sekeliling mereka... Walaupun begitu masih ade lagi insan2 mempunyai knowlage mengenai dunia sekelilingnya namun tak berupaya mencapai apa2 pun... 

ini adalah kerana mereka dok kat takok lama n tak mo berganjak... Jadi di sini aku membena pepatah baru khas untuk mereka2 yang sedemikian iaitu "Seperti Katak Di Dalam Gelas"... Bersesuaian sekali dengan situasi mereka yang mampu melihat bertapa banyak pintu rezeki yang ALLAH turunkan di sekelilingnye namun tak sedikitpun dapat dikecapi... Persoalannya, adakah gelas yang menjadi penghalang utama ataupun katak itu yang malas berusaha??? Apa masalah Beliau?? sama2 lah kita pk.... PEACE......

p/s :- Dkama suka sangat baca katok oh katok dalam majalah ujang.... Whuwaaaaa makan budok hehehe

5 comments:

ciK LyndaWawa igUana said...

katak tu pandai bg salam ker...
salamekommmm....

:: Cikgu Wiween :: said...

tgk katak tingat citer Ali Setan aje! huhuhu

dkama said...

cikLindaWawa:
dkama jawapkan bagi pihak kuning... mekomsalammmm...

Cikgu Wiween:
Buai laju2 sampai pokok ru..
apa dalam baju seekor katak puru..
hehehe...PEACE...

SharHanah said...

katak, pandai melompat tapi tak pandai berlari..hihihihi

dkama said...

SharHanah:
seandainya katak bisa berlari... Akan ku ajak men polis sentri... hahahaha adoiyai sakit pala...