Tuesday, January 11, 2011

SUATU KETIKA - Part 7

Sedar tak sedar hari ni aku dah pun mengharungi 4 kelas yang amat membosankan... blurr kepala hotak aku. kejap... hahaha... Hari ni abang Jaafar tak bukak kedai... Secara automatiknya aku mendapat unpaid leave... Best betul rasa bila dapat cuti hahaha... Jadi misi aku petang ni ialah, aku nak main bola tampar ngan budak2 seni bina... Diorang dah banyak kali petik aku untuk main ngan diorang tapi aku bekerja pada waktu petang... So cam biasa aku akan cakap kalau aku ada masa nanti aku main... boleh la... Alasan yang menyedapkan hati jugak la kiranya... hahaha...

Tapi sebelum tu, masih ada satu perkara yang belum selesai... Alamak... baru aku teringat yang aku ada janji dengan seseorang... Aduss... Serta merta wajah ayu Azira terbayang dek kepala hotak aku yang tengah blurr ni... Belum pun bayangan itu terpadam aku pon terus menunggang motosikal aku menghala ke rumah Azira... setibanya aku di rumah azira...
Aku terpandang wajah Azira sedang menanti ketibaan aku di hadapan rumahnya...

"Assalamualaikum..."

Azira yang entah berapa lama menunggu aku di hadapan rumahnya menjawab..

"Wa alaikumus salam... Ingatkan tak datang tadi... "

Wajah Azira kelihatan sedikit muncung...

"Ala pernah ke kama lupa janji... Sapa ada kat dalam?"

"Ada mak ngan Abah la, sapa lagi... masuk la..."

Aku dipersilakan masuk oleh Azira... Tatatertib perlu dijaga... Sebab tu aku tanya siapa ada di rumah... Bukan semuadah itu aku nak masuk ke rumah perempuan ketika keluarganya yang lain tiada di rumah... Azira menunjukkan aku PC nya yang rosak dan aku segera membuka Cassing... Lagak seperti seorang yang Pro, aku pon menyapu habuk menggunakan berus... (depan awek ni beb!!) Ku bersihkan sekitar Power Supply dan CPU... Aku cabut RAM Chip dan pasang balik... Lepas tu aku sambung semua cable dan aku on PC tu... hahaha... Nampaknya aku tak payah buang masa untuk masalah kecik ni...

"Sekarang dah ok... tengok la"

"Eh cepatnya... Apa yang problem ye?"

Aku tak menjawap soalan tu... tengah berlagak Pro la katekan... hahaha...

"Ehm cuba Zira restart... kama nak tengok ada masalah lain tak..."

Azira menurut arahan aku dan ternyata PC tu takde masalah... Apa yang berlaku tadi ialah RAM Chip PC tu longgar... hahaha... Aku dah mula memahami kerenah PC dan aku boleh main bola tampar petang ni... Selepas semuanya selesai aku pon beransur dari rumah Azira... Sempat jugak aku kenyit mata kat dia hahaha...

Aku sampai di rumah dengan hati yang berbunga bunga dan terus masuk bilik... Ada satu kewajipan yang mesti aku buat... Setelah asar terlaksana baru lah aku bersiap untuk ke gelanggang bola tampar... Malang tol nasib aku sebab kat gelanggang bola tampar tak ada sapa2 pon... Nampaknya misi aku tak berjaya hari ni... Aku terus buat keputusan untuk bermain takraw bersama belia Taman tempat aku tinggal... Sampai di gelanggang takraw...

"Wei Rock... Lama tak datang main..."

"Ni pon nasib2 je dapat main... bang Jakpau tutup kedai"

Jawap ku kepada hapis dengan loghat melaka... Aku pon tak sangka yang loghat melaka dah jadi kebiasaan aku bila bercakap ngan diorang... hahaha... kira boleh la kalau aku jadi menantu orang melaka lepas ni... hahaha... Dan petang tu, setelah misi pertama aku gagal, maka aku teruskan dengan misi yang kedua iaitu bermain takraw... Sampai maghrib baru kitorang stop n balik umah...

Lepas aku selesaikan apa yang patut, aku pun mengadap PC aku yang masih terburai isi perutnya di atas sejadah tu... Aku nak buat Assigment tapi pala hotak aku serabut... Tak tau nak mula dari mana... last2 aku bukak winamp n pasang lagu2 kesukaan aku dulu... Lepas tu baru aku mula dengan assigment programming sambil didendangkan oleh suara lemak berkrim Awie dari kumpulan Wings...


LIPAS KUDONG

Dalam luka kau masih nak lari
Mana kau nak pergi
Bila tak ligat apa nak buat
Terimalah takdir mu
Kau bawa lendir dari buntut mu
Telur diberi di lantai retak

Lipas kudoooooooooong
Lipas kudooooooooooooooooooooog

Mana rakan dan teman kongsi
yang bersarang di sini
Tak usah lagi berangkuh diri
Tak usah minta ampun
Dunia ini telah kau racuni
Kini tempat mu di dalam api

Lipas kudooooooooooooooooooooog
Lipas kudooooooooooooooooooooog

Dalam gelap engkau bermaharajalela
Cuba tengok kau kini di pentas nyata

BARU KAU KENAL PENANGAN KU
HAHAHA





Tengah best aku buat kerja, kepala pun penuh dengan macam2 idea tiba2 satu suara potong stim dari luar bilik aku...

"wei ada call untuk ko... cepat sikit kang merajuk pulak awek tu"

Suara hisham rakan serumah aku... Sapa la pulak yang call agaknya.?... aku terus ke ruang tamu dan menjawap telefun...

"Hello"

"Hello Kama... Zira ni... sebok ke?"

Nak je aku terus terang yang aku tengah sebok buat programming... Tapi nak menjaga Hati punya pasal aku layan ar jugak...

"Ehm sibok ar jugak... Macam biasa... Napa? PC buat hal lagi ke?..."

"PC dah ok... Thanks... Pandai kama Repair... Besok petang kama free tak?"

Alamak!!

"Sok petang kama tak kerja... Kedai tutup sebab ada pasar malam... Napa?

"Kalau macam tu boleh la temankan Zira gi masjid al Azim... Boleh kan?"

"Tok kadhi dah bagi tau yang kita nak gi sana esok?"

Selamber aku bergurau... hahaha

"Kama ni ke situ pulak... Jangan nak berangan... Kita pegi pustakaan dekat masjid tu la..."

"hahaha... gurau sikit pun tak boleh... Nak buat apa ye sebenarnya?"

"Nak cari sumber untuk presentation group kita... Tak ingat ye? subjek Usahawan..."

"A ah la... lum buat apa2 lagi kan...? ok sok kita cari sumber pastu nanti ada masa kita panggil semua group kita meeting"

"Ok besok lepas abis kelas kita terus pegi k... Kama jangan lupa bawak helmet 2 dua tau... ok bye kama..."

"Bye"

Aku letak ganggang tapi fikiran aku terus melayang... Bawak helmet 2... aduss... banyak persoalan timbul... Dalam ramai2 ahli kumpulan kenapa aku yang dia minta untuk temankan?... Macamana dia boleh percaya kat aku n nak naik motor ngan aku lagi...? Arghhhh serabut... aku terus masuk bilik aku n sambung kerja aku balik... tak sampai setengah jam pun aku buat kerja...
zzzZZzzzZZzzzz....





P/s : Nanti aku sambung lagi...




=PEACE=


12 comments:

along said...

slm...nm awek tu cm nm ank aq la...zra...
bkn senang nk dpt kepercayaan org thadap diri kita wlupun kita rs kita ni dah abis ikhlas dah...untung la ko awek tu caye kt ko...hehehehe...(ita)

dkama said...

to along...
Untung apanya... bukan boleh melencong ke tempat lain pon... hahaha...

PEACE...

maiyah said...

ok le tu.. jgn serabut2.. kool gitu ;)

dkama said...

to maiyah...

Saya mmg kool pn... serabut2 tu sekejap je... sampai bila2 pon rasanya lelaki tak boleh paham pompuan n pompuan tak boleh paham lelaki kan... unik ciptaan Tuhan ni...

PEACE...

sissyira said...

salam


semoga ketenangan dan kedamaian itu sentiasa bersama kita :D

zia said...

Nama lebih kurang gua la pakcik..hehehe

dkama said...

to sissyira...

Kedamaian milik semua... PEACE...





to zia...

oit makcik... ko tak payah la nak perasan... hahaha... bila masanya ko dok melaka... tapi boleh la... ada la jugak iras2 nama ko... kita peng-yu... PEACE...

Nazz@Purple said...

panjang nye entry..sorry tak sempat nak bace..tinggal komen nak tnya kabo je...ape khabor..?hehehe

dkama said...

to Nazz@Purple...

Hah camtu pon boleh ke... aku sehat je... Bz nampak?

PEACE...

ciK LyndaWawa igUana said...

ehem2....
huhuhu

dkama said...

to Cik Lyndawawa iguana...

ehem2... Pheeeweeeet..

PEACE...

Anem arnamee said...

yuhuu..layan je cite ni, even trtinggal bacaan :P