Saturday, June 20, 2009

Keamanan di ATM

Di sini aku nak kasi sedikit sebanyak tips ketika anda mengeluarkan duit di ATM... Tips ini amat berguna bagi korang terutama perempuan kerana pecemar keamanan mungkun ada di sekeliling anda... Jeng jeng jeng...

  • Pilih waktu yang sesuai untuk menggunakan ATM seperti waktu puncak... Risiko untuk anda dirompak pada waktu puncak adalah rendah berbanding waktu lain terutama malam...
  • Elakkan diri dari menggunakan ATM secara bersendirian... Ajak lah kawan... yang mana ade balak tuh soh la dia jadi bodyguard kejap... hehehe
  • Jangan sesekali mendedahkan sebarang nombor PIN kepada pihak ketiga... ini sangat penting...
  • Pastikan anda tidak mendedahkan wang yang anda keluarkan dari ATM kepada umum...
Sekiranya anda dirompak ketika berada di ATM, apa yang yang anda perlu buat ialah memikirkan keselamatan diri anda dahulu... Kemudian baru harta benda anda... Tips ini adalah untuk keadaan ketika di rompak:-
  • Bertenang dan jangan panik kerana anda akan mempunyai akal yang lebih panjang ketika dalam keadaan tenang...
  • Lengahkan masa dan cam wajah perempak tersebut
  • Cuba dedahkan perompak tersebut kekawasan yang mempunyai CCTV
  • Sekiranya mereka mengugut anda supaya mengeluarkan wang dari ATM, apa yang anda perlu buat ialah memasukkan nombor PIN anda secara terbalik... Kemungkinan kad anda akan ditelan dan sekali gus wang anda selamat...
Perompak musuh Rock_kapak... Jadi lapurkan pada pihak berkuasa sekiranya berlaku pada anda atau orang2 di sekeliling anda... Bersama saya Rock_kapak 999 tv Genting...



23 comments:

mamai said...

aku selalu keluar duit kat ATM hanya cukup untuk aku gunakan sahajer.....

faNna jiEha said...

Wuhuu.Sekrg ni ramai betul perompak.
haish,apo nak jadikan.

Terima kaseh bg info camtuh.agagaga!

meo188 said...

thank you... ingat2 sesama insan amalan yg mulia. :)

dkama said...

mamai:
itu lah cara yang paling bijak Bro... sihat kah??

faNna jieha:
yezzzzzzzzaaaaa KEDAMAIAN milik kita semua... hapuskan lanun cetak rompak...PEACE...

meo188:
welcome!!! sama2 beringat sebelum kena pun amalan yang mulia gak...huhuhu... :-)

a.b geldofg said...

aku drompak oleh kerajaan

anak laut said...

di skrin ATM tu memang ada kamera yang boleh mengambil gambar sesiapa yg menggunakan mesin ATM.

tq sudi singgah di anaklaut

sHaH said...

bro..
thanks for the tips..
senang la kalo aku g genting nnt..
leh mintak tlg kat ko..

sHaH said...

lg 1, jawab je la sesukati ko tag aku tu..
hehehe..

Dkama said...

a.b geldofg:
bukan aku tapi kita!! hehehe PEACE...

anak laut:
cuma ada 20% jer yang ade CCTV lagi 80% takde... mengikut pengalaman aku dalam bidang ATM nih la...

sHaH:
Apa yang bole aku tolong InsyaAllah...
Aku nih buta bahasa mat saleh so paham2 jer lah... PEACE

SRISUFI said...

Tips yang menarik...dan efektif..

cayalah bro..

~ P E A C E ~

dkama said...

SRISUFI:
cayalah sri sihatkah? PEACE

:: Cikgu Wiween :: said...

gua jrg habis pi ATm bro,. slalu suh abahkan amikkan duit. eheheh

maza said...

erk banyak guno PIN, terutamo lopeh makan.... buek cungkil gigi...


wakakaka

Balqis said...

Hush! Thanks tuk info ni rock kapak! Walaupun saya tahu, saya akan panik juga, tapi InsyaAllah, saya cuba juga tenangkan diri.... tq ^_^

en_me said...

hati hati dijlnraya.. thanx bro for d info

nurain said...

kalau kena rompak panggil dkama terus,agak2 leh sampai sepantas kilat x?

dkama said...

Cikgu Wiween:
yezzzzaaaa itu cara selamat beb... jiwa selamat akaun jimat... hahaha PEACE...

maza:
cungkil gigi amalan mulia bro... banyakkan lagi pin yang ada.. haha

Balqis:
jangan panik kira 123 sampai sepuluh nanti akan jadi tenang Insya Allah...

en me:
hahaha pandu cermat jiwa selamat...

nurain:
nanti dkama bincang ngan cicakmen... malaysia nih bawah jagaan dia... hahaha PEACE...

░♥si lampu neon♥░ said...

sharing is caring =) best info

dkama said...

si lampu neon:
TQ singgah.......PEACE...

NAMOYAKI said...

:)
salam hormat,

HATI-HATI:
Ada sejenis minyak (bahan dari tumbuh-tumbuhan dan juga kimia) jika terkena di badan atau tangan kita,(memegang duit, menukar duit, di sembur-perfume etc etc) kita akan lupa dan mungkin pengsan,

MODUS OPERANDI:
1. Dia berpakaian seperti orang alim di ATM, minta tolong masukkan duit pak cik, pak cik tak pandai, (lepas itu, kita pula yang kena bedai)

2. Dia orang asing, mahu tukar wang RM50, duit kecil tak ada,
LOKASI: Diatas Hi-Way, Stesen Minyak, kedai, dll

3. Dia seorang jurujual, wanita dan ada juga lelaki, mahu jual perfume,
LOKASI: Di tempat parking kereta, stesen minyak, atas hi-way dll.

4. Dia seorang jurujual, lelaki dan wanita, "belilah barang ni encik/puan" "tak nak" "owh tak mengapa, ambillah 'call card' saya, jikalau nak beli barang ini nanti, 'call saya okey'
INFO: 'Call card' itu juga beracun, kalau pegang, boleh juga pengsan secara perlahan-lahan,

FORWARD this message, please,

seperti kata 'SEEKOR UNTA DI PUNCAK GENTING': Peace...

Nota:
Kes-kes sebegini, belum pernah lagi berlaku di pulau namoyaki, selamat datang :)

dkama said...

NAMOYAKI:
uissss bahayanya....

SharHanah said...

yer la... sekarang nie, tak berani nak withdraw duit sensorang... walaupun 50 hinggit!

Rock_kapak said...

SharHanah:
mmg keluarkan RM50 tapi kat dalam akaun ada banyak... kalau diorang ugut guna pisau ker aper ker... terpaksa la keluarkan jugak... kan???